voor inwoners, met gemeenten

Gelijke kansen voor jongeren op arbeidsmarkt door videosollicitatie

Publicatiedatum: 9 maart 2022

Woensdag 9 maart was de kick-off van de samenwerking tussen MBO College Hilversum, Hiretime en Gooise Praktijkschool waarbij studenten en leerlingen gebruik gaan maken van de online videosollicitatie app. Vanaf nu kunnen studenten en leerlingen zich presenteren in een korte videoboodschap aan organisaties die een (stage) werkplek bieden. Zo hoeven zij geen traditionele sollicitatiebrief meer te schrijven, maar nemen een korte videoboodschap op waarin zij zich op een laagdrempelige manier presenteren aan bedrijven. Het voordeel hiervan is dat het een passend sollicitatiemiddel is voor de doelgroep én het zoekende bedrijf heeft direct een duidelijke indruk van de sollicitant. De mogelijkheid van deze videosollicitatie wordt gefaciliteerd door Hiretime. Deze applicatie en dashboard wordt sinds kort ingezet door MBO College Hilversum en Gooise Praktijkschool. Wethouder van onderwijs in gemeente Gooisemeren, Geert-Jan Hendriks, deed de aftrap voor het gebruik van deze app. Hij deed dit door zelf ook een videosollicitatie op te nemen. In de video vertelt hij vrolijk: ‘Ik zoek een baan, want op 16 maart zijn er verkiezingen en dan ben ik mijn baan kwijt.’

Aanpak jeugdwerkloosheid

‘De inzet van Hiretime is één van de strategieën om jeugdwerkloosheid preventief tegen te gaan’, vertelt Khalid Amrani, regionaal coördinator aanpak jeugdwerkloosheid. ‘We zien vaak dat jongeren van een stageplek bij een bedrijf doorstromen naar een vaste baan’. Amrani geeft verder aan: ‘Dat is natuurlijk ideaal voor zowel het bedrijf als voor de jongere. Het inzetten van Hiretime is een prachtig middel om letterlijk het enthousiasme van een student te laten zien. Bedrijven zijn hierdoor sneller onder de indruk dan wanneer zij een standaard CV en motivatiebrief ontvangen.‘

Videosollicitatie

Door middel van de videosollicitatie kunnen jongeren zichzelf laten zien en kort iets vertellen. Maar vooral kunnen zij ook hun motivatie kenbaar maken aan het bedrijf waar ze willen werken. Het voordeel hiervan is dat er geen belemmering is door eventuele spelfouten en verkeerde zinsopbouw. Iedereen heeft zo gelijke kansen. Studenten vinden het in eerste instantie wel een beetje eng om de videoboodschap te maken, maar via de app en via school krijgen zij goede tips om een goede boodschap op te nemen. Daarnaast kunnen ze natuurlijk eerst zelf op een rustige plek oefenen. Pas als de jongere helemaal tevreden is, wordt de video in Hiretime gezet. Uitsluitend personeel van de zoekende organisaties kunnen de pitches zien en ook alleen als de student dit wil. Kortom een veilige en effectieve manier van matchen tussen jongere en werkgever.

Samenwerking

Het gebruik van Hiretime in regio Gooi en Vechtstreek is een onderdeel van het plan aanpak jeugdwerkloosheid. Meewerkende organisaties zijn de gemeenten in de regio, MBO College Hilversum en de Gooise Praktijkschool.

Op foto van links naar rechts: Lars Bremekamp (Gooise Praktijkschool), Geert-Jan Hendriks (wethouder onderwijs Gooisemeren), Hanneke van Riessen (Starter Studies Hilversum), Khalid Amrani (RBL/regio Gooi en Vechtstreek) en Germaine Statia (Hiretime).

Meer nieuws

Al het nieuws